В момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат

...
В момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат
Коментари Харесай

Д-р Иван Колчаков: Пациентите се връщат в болниците за операции -

В момента има повишение на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, с цел да им бъдат осъществени интервенции, които са отлагали по време на пандемията, заяви по БНТ д-р Иван Колчаков, член на управлението на УМБАЛ " Софиямед " и анестезиолог.

" Имаме обезщетителна вълна на всички, които не са били коронавирус заболели и сега запълват активността на нашите заведения ". Той добави, че тези отлагания са довели до в допълнение утежняване на здравето на българите ", изясни той.

По думите му у нас от години " има недостиг на финансиране " в опазването на здравето, защото се отделят под 5 % от Брутният вътрешен продукт (7,1% б. р.) за опазване на здравето - в Европа те са към 10%. Факт е, че по време на коронавирус пандемията бяха отделени обилни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите, призна анестезиологът. 

Според него е мъчно да се изчислят финансовите загуби от COVID-19.

" Най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от нормалното. Подчерта, че коронавирус пандемията беше огромна човешка покруса в целия свят. България обаче заплати най-голямата цена в Европа по отношение на популацията си ", безапелационен бе доктор Колчаков и заключи: " По време на пандемията всички дефекти в системата се обостриха и макар държавните ограничения, нашият резултат е драматичен. "

По думите му здравната ни система има огромен капацитет за развиване, който към момента не е разпрострат. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР